Menu

Zonnepanelen huren: een goede beslissing?

Geplaatst: 2019-08-07

Terug naar blog overzicht

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het huren. Niet enkel woningen, auto’s, boeken, kunst en kleding, maar ook zonnepanelen hoef je tegenwoordig niet meer aan te kopen. Verschillende installateurs bieden huurformules aan. Maar is zonnepanelen huren wel een rendabele keuze? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Hoe werkt het?

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de zonnepanelen op uw dak gemonteerd worden. U betaalt maandelijks een huurprijs die lager is dan het huidige bedrag van uw energiefactuur. Op het einde van een bepaalde looptijd (vaak is er een minimum van ongeveer 10 jaar vastgelegd) kan u de zonnepanelen overnemen. Een groot voordeel van huren is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over onderhouds- of herstellingskosten. Die zijn voor de verhuurder, die tijdens de huur eigenaar blijft van de panelen. (Tip: Laat in de overeenkomst opnemen dat u geen huur betaalt als de zonnepanelen niet werken wegens een defect!)


Huren, gewikt en gewogen


Bent u graag bezig met technische materie of houdt u liefst de touwtjes in handen? Weet dan dat u weinig inspraak hebt over uw gehuurde zonnepanelen. Als u een voorkeur hebt voor een bepaald merk of een bepaalde look (bv. full-black), dan is het mogelijk dat er geen rekening wordt gehouden met uw wensen.
Ook worden huurpanelen doorgaans aangeboden in een pakket, waarbij er weinig onderhandelingsruimte is over de prijs. Zo kan het zijn dat u maandelijks huur betaalt voor een pakket van €6000, terwijl u ditzelfde pakket bij een andere partij had kunnen aankopen voor €5000.

Denk vooral goed na over uw beslissing als u overweegt om te verhuizen voor de huurperiode afgelopen is. Als u verhuist moet u de installatie doorverkopen aan de nieuwe eigenaar of de installatie laten afbreken en opnieuw laten monteren op uw nieuwe woning. Dit brengt extra kosten mee en kan voor schade zorgen aan het oude dak.

Tot slot raden we aan om het contract goed na te lezen. Sla zeker de kleine lettertjes niet over. Het contract voortijdig opzeggen betekent een flinke financiële aderlating. Bespreek dus op voorhand welke gevolgen dit heeft. Ga ook na of er een indexatie van de huur is. Zo voorkomt u dat u binnen enkele jaren plots een veel hogere huurprijs moet ophoesten.


Het alternatief


Overweegt u om zonnepanelen te huren? Dan is dat waarschijnlijk omdat u ertegen op ziet om de volledige aankoopprijs van een PV-installatie meteen op tafel te leggen. Een betere optie is in dat geval een groene energielening. De meeste banken in België bieden zo’n voordelige lening aan. Dankzij de zeer lage rentevoet is geld lenen voor uw PV-installatie een goedkopere oplossing dan huren. Bovendien bent u na de afbetalingstermijn gewoon eigenaar, terwijl u na de huurperiode nog een afkoopsom verschuldigd bent om de panelen in uw bezit te krijgen.


Rekenvoorbeeld

Uw huidige situatie

Verbruik 4200 kWh
Maandelijkse factuur energieleverancier: €100

De situatie met gehuurde zonnepanelen

14 zonnepanelen (bv. Sunpower 320wp)
Maandelijks huurbedrag: €65
Jaarlijkse besparing: (€100 - €65) x 12 = €420

Totale kostprijs bij overname

Verplichte minimum huurtermijn: 10 jaar
Na 10 jaar huur betaald: €65 x 12 x 10 = €7800
Overnameprijs: €70/paneel
Totaal betaald: €7800 huur + (70 x 14 =) €980 overname = €8780

Aankoop in 1 keer

Aankoopprijs van 14 Sunpower 320wp zonnepanelen: €5500

Simulatie groene lening (Belgische banken, 2019)

Geleend bedrag: €5500 euro
Afbetalingstermijn: 3 jaar
Totaal betaald incl. interesten: €5652 

(In bovenstaand rekenvoorbeeld wordt geen rekening gehouden met het prosumententarief. Weet dat u dit als huurder van zonnepanelen ook moet betalen.)

Conclusie

Uit bovenstaand rekenvoorbeeld blijkt dat huren bijna 60% duurder is dan aankopen of lenen. De goedkoopste oplossing is uw zonnepanelen meteen aankopen en betalen met eigen vermogen. Indien u het volledige bedrag niet meteen kunt of wilt betalen, is een lening een prima oplossing.

 

Ik wil een berekening op maat

 

Komt u er niet uit?

Wilt u ons per mail contacteren of graag een afspraak maken voor langs te komen op kantoor?

Contacteer onze Customer Service via ons contactformulier: 

Customer service 

U kan via deze link ook een offerte aanvragen of een storing melden. 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09u00-12u00 & van 13u00-17u00. 

 

 

Waasmunster

052 69 16 52
Dommelstraat 72
9250 Waasmunster

Brecht

03 369 19 03
Kraaienhorst 2A
2960 Brecht

Waver

02 616 19 19
Avenue Vésale 32a
1300 Waver

 

Waarmee kunnen we helpen..