Menu

De zonnige toekomst van industriƫle energie

Geplaatst: 2023-10-19

Terug naar blog overzicht

De verplichting uiteengezet: Een groene kans voor bedrijven

Laten we samen een diepere duik nemen in wat deze nieuwe regelgeving precies inhoudt en waarom het voor bedrijven, ongeacht de wettelijke verplichting, een ideale gelegenheid biedt om positieve verandering teweeg te brengen.

Vanaf juli 2025 zijn bedrijven die jaarlijks 1 gigawattuur (1 GWh of 1000 MWh) of meer elektriciteit verbruiken verplicht om zonnepanelen te installeren. Deze vereiste geldt voor bedrijven met een jaarlijks verbruik van 1 GWh of meer. Het lijkt wellicht op een verplichting, maar laten we ontdekken waarom dit eigenlijk een geweldige kans is voor bedrijven zoals dat van u.

Wie moet voldoen aan deze verplichting?

Deze verplichting geldt voor gebouweigenaren, erfpachters en opstalhouders van gebouwen in Vlaanderen die verbonden zijn met een EAN-afnamepunt, wat gewoonweg een aansluiting op het elektriciteitsnet betekent. Deze regel is van toepassing op gebouwen waar in 2021 of later het jaarlijkse elektriciteitsverbruik de drempelwaarde heeft overschreden.

Wat houdt de verplichting In?

Voor 30 juni 2025 moet op deze gebouwen een zonnepaneelinstallatie worden geplaatst die minstens 10 procent van het totale horizontale dakoppervlak bedekt. De eigenaren hebben de kans om dit geleidelijk uit te breiden. Tegen 2030 moet minstens 15 procent van het dak worden voorzien van zonnepanelen, en in 2035 moet dit percentage toenemen tot minstens 20 procent.

Waarom u deze kans zou moeten grijpen

De verplichting om zonnepanelen te installeren voor grootverbruikers is niet alleen een wettelijke verplichting; het is een kans voor bedrijven om duurzaamheid te omarmen en tegelijkertijd financiële voordelen te behalen. Hier zijn enkele specifieke voordelen die deze kans biedt:

  • Kostenbesparing: Een zonnepaneelinstallatie kan aanzienlijke besparingen opleveren in de operationele kosten van een industriële onderneming.

  • Betrouwbare energievoorziening: Zonnepanelen bieden een stabiele stroomvoorziening, wat cruciaal is voor industrieën die niet kunnen permitteren om stil te staan door stroomstoringen.

  • Milieuvriendelijk imago: Bedrijven die groene energie omarmen, bouwen een imago op als milieubewuste en duurzame organisaties.

  • Fiscale voordelen en subsidies: Overheidssteun kan de financiële lasten verminderen en de ROI vergroten voor industriële klanten.

  • Toekomstbestendigheid: Door te investeren in hernieuwbare energie leggen industriële klanten een solide basis voor een duurzame energievoorziening op de lange termijn.

 

Samengevat, deze verplichting is niet alleen een wettelijke kwestie; het is een kans voor bedrijven om positieve verandering te creëren, en hun bedrijven en onze planeet te verbeteren. Het is een kans die voordelen oplevert die verder gaan dan juridische conformiteit. Het is een kans om een duurzame, winstgevende, en milieuvriendelijke toekomst te omarmen, en zo een positieve impact te hebben op het milieu en toekomstige generaties.

Is uw bedrijf klaar om de switch te maken? 

Klik hier voor een afspraak met onze experts 

 

Komt u er niet uit?

Wilt u ons per mail contacteren of graag een afspraak maken voor langs te komen op kantoor?

Contacteer onze Customer Service via ons contactformulier: 

Customer service 

U kan via deze link ook een offerte aanvragen of een storing melden. 

Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 09u00-12u00 & van 13u00-17u00. 

 

 

Waasmunster

052 69 16 52
Dommelstraat 72
9250 Waasmunster

Brecht

03 369 19 03
Kraaienhorst 2A
2960 Brecht

Waver

02 616 19 19
Avenue Vésale 32a
1300 Waver

 

Waarmee kunnen we helpen..